Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η παιδαγωγική αξιοποίηση της Πληροφορικής και των ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο

     Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται ως η εποχή της πληροφορίας λόγω της εκρηκτικής προόδου των τεχνολογικών επιτευγμάτων και ιδιαίτερα του Η/Υ (κατ΄επέκτασιν του διαδικτύου). Ο κυβερνοχώρος που έχει καταστεί το θησαυροφυλάκιο των γνώσεων και γενικότερα οι δυνατότητες που παρέχει ένας Η/Υ μπορούν να αξιοποιηθούν παιδαγωγικά στα πλαίσια του σχολείου για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας και παράλληλα της μάθησης.
Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει ο δάσκαλος και το φιλοσοφικό πλαίσιο πάνω στο οποίο χτίζει τη διδασκαλία του. Η επαρκής γνώση Η/Υ από τον δάσκαλο είναι απαραίτητη για να αποκτήσουν οι μαθητές μια αρχική αλλά σφαιρική αντίληψη των βασικών λειτουργιών του Η/Υ.

  • Τί αξίζει να μάθει ο μαθητευόμενος;
Αυτό καθορίζεται από το δάσκαλο, ο οποίος εφ' όσον έχει κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο μπορεί να επιλέξει τι είναι χρήσιμο να διδαχθούν οι μαθητές, τι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα το μάθημα και παράλληλα να γνωρίσουν τη χρήση και την αξιοποίηση απίστευτων λειτουργιών και εφαρμογών  του Η/Υ. Ακόμη ο δάσκαλος μπορεί να εντάξει στη διδασκαλία του εκπαιδευτικά λογισμικά ( "πακέτα" διδασκαλίας και μάθησης που δημιουργούνται βάσει του υπολογιστή/ επιδιώκουν την αξιοποίηση των ΤΠΕ στο Σχολείο ).

  • Γιατί είναι καλύτερο να το μάθει;
Διότι στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας ο μαθητής πρέπει να ενταχθεί ομαλά και να αναζητά από μόνος του τη μάθηση μέσω των νέων τεχνολογιών. Με λίγα λόγια να έχει τις βάσεις για την αξιοποίηση της Πληροφορικής στη ζωή του.
  • Πώς είναι καλύτερο να το μάθει;
"Κάθε εκπαιδευτικός, ρητά ή άρρητα, εφαρμόζει στη διδακτική πράξη τις αρχές μιας θεωρίας μάθησης ή ακολουθεί ένα συνθετικό διδακτικό μοντέλο στο οποίο επιλεκτικά χρησιμοποιεί αρχές θεωριών μάθησης" ... Έτσι και πάλι έρχεται στο προσκήνιο η σημασία της παρουσίας του δασκάλου και της "φιλοσοφίας" του καθώς είναι το άτομο που πρέπει να μυήσει με τις παιδαγωγικές τεχνικές του τους μαθητές στο χώρο της Πληροφορικής και να τους κάνει να αγαπήσουν και να αξιοποιούν σωστά τον Η/Υ.
  • Σε τί είδους μαθησιακό περιβάλλον να το διδαχτεί.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα διδαχθεί ο μαθητής τον Η/Υ θα πρέπει να είναι οικείο και εύκολα προσβάσιμο.

Για παράδειγμα σε Δημοτικό σχολείο της Ισπανίας που επισκέφθηκα με το πρόγραμμα comenius το 2008 σε κάθε τάξη υπάρχει μια γωνία υπολογιστή σύμφωνα με τις αναλογίες των μαθητών κάθε τάξης. Στην εικόνα είναι οι Η/Υ που χρησιμοποιούνται στην Α' δημοτικού με θρανίο και καρέκλα άμεσα και εύκολα προσεγγίσιμο από το μαθητή των 6 χρόνων ( Comenius Ισπανία/Σεβίλλη 2008).

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Καλώς Ορίσατε


Γεια σας,

Το όνομα μου είναι Μιχαέλα Νικολίτσα και είμαι 19 χρονών. Δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο στα πλαίσια μίας εργασίας του μαθήματος "Εισαγωγή στην Πληροφορική" του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) στο οποίο φοιτώ. Παρακάτω παρατίθενται μερικές προσωπικές πληροφορίες:


         Κατάγομαι από τα όμορφα Τρίκαλα Θεσσαλίας αλλά μένω μόνιμα με την οικογένειά μου στην Αλεξανδρούπολη εδώ και 16 χρόνια. Ο πατέρας μου είναι εκπαιδευτικός και  κατ' επέκταση το άτομο που με ενέπνευσε να ακολουθήσω την καριέρα του εκπαιδευτικού. Το λειτούργημα του δασκάλου ήταν εδώ και αρκετά χρόνια το όνειρό μου και η πρώτη επιλογή μου στις εισαγωγικές εξετάσεις του λυκείου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που φοιτώ στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο το οποίο έχει ανταποκριθεί με το παραπάνω στις προσδοκίες μου καθώς απ' ότι ακούγεται είναι από τα καλύτερα Παιδαγωγικά τμήματα στην Ελλάδα όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο και συγγραφικό έργο των καθηγητών.
        Παράλληλα γνωρίζω αγγλικά (κάτοχος επάρκειας γλώσσας) και γερμανικά. Έχω ασχοληθεί χρόνια με το άθλημα του Χάντμπολ (Χειροσφαίριση). Επίσης έχω ασχοληθεί χρόνια με τους υπολογιστές, μου αρέσει πολύ η τεχνολογία και τα  διάφορα προγραμματάκια που παρέχονται, τα οποία ανακαλύπτω ότι θα με βοηθήσουν στο μέλλον. Το χόμπυ μου είναι η ζωγραφική και γενικότερα η χειροτεχνία ενώ μου αρέσουν πάρα πολύ και τα ταξίδια.